Behandeling

De intake

De intake begint met een gesprek om samen met jou je klachten en het verhaal erachter in beeld te brengen en om je hulpvraag helder te krijgen en af te stemmen.
We komen samen overeen of en hoe ik iets voor je kan betekenen; soms zijn er contra indicaties. Daarna mag je gekleed op de behandelbank plaats nemen om CST zelf te ervaren.

– Via mijn handen breng ik je weer in contact met de beleving en de wijsheid van je lichaam om te ontdekken wat je nodig hebt om heel je potentieel te leven.

De behandeling

De zachte technieken om de beweeglijkheid van je bindweefsel te stimuleren gaan door je kleren heen. In een aantal stappen, van je voeten tot je kruin, krijgt het lichaam de kans zich diep te ontspannen. Zo kun je van denken naar voelen komen. Samen volgen we de ontspanning en de trek naar de blokkades, waar we wat langer in contact zullen zijn. Hierin voelen en bekijken we samen of deze blokkade het lichaam mag verlaten, waardoor er ruimte ontstaat.

Bij het loslaten komt de opgeslagen energie vrij en kan gevoeld worden als warmte, als kou, als een kloppend gevoel, als een tinteling of stroming, als een beweging of trillen, als pijn of in de vorm van het ervaren van emoties of een vrijkomen van beelden, herinneringen of inzichten.

Na een behandeling ervaren mensen vaak een afname in stress symptomen, een meer vrij bewegen en een innerlijke rust.
Ook een reactie van moeheid, zwaarte en soms zelfs spierpijnen komen vaak voor en zijn een goed teken. Het lichaam moet zich even ‘resetten’ en is op weg naar een nieuwe balans.
Soms kunnen weggestopte gevoelens ook later vrijkomen. Dit vraagt om een naar binnen gaan, een liefdevolle, milde houding en geduld.

Na afloop werkt de behandeling nog lang door. Het lichaam heeft soms veel tijd nodig om alles te laten beklijven.

Het voelen gevoed

Voor wie is craniosacraaltherapie?

In het algemeen kan CST toegepast worden bij alle leeftijden. Ik behandel volwassenen, ouderen en jong volwassenen. CST is geschikt voor ieder die de bereidheid voelt om via het lichaam een stap te zetten in zijn ontwikkeling. En je kunt jezelf ook gewoon een behandeling gunnen omdat het heerlijk is een diepe stilte te ervaren en bij te tanken. Ik heb affiniteit met behandelen van mensen in de laatste levensfase.
CST kan ondersteuning bieden bij:

 • Hoofdpijn, whiplash, aangezichtspijn, oorsuizen, duizeligheid
 • Kaakproblemen, sinusitis (voorhoofdsholte ontsteking)
 • Slaapproblemen, burn-out, stress, chronische vermoeidheidsklachten
 • Terugkomende klachten van het bewegingsapparaat
 • Posttraumatische klachten (lichamelijk/emotioneel)
 • Spanningsklachten, hyperventilatie, niet meer kunnen ontspannen
 • Hyperactiviteit
 • Deprimerende gevoelens, minderwaardigheidsgevoelens, angstklachten
 • Acceptatieproblemen, o.a. ziekte, rouw, verlies
 • Lusteloosheid, onrust, klachten zonder duidelijke oorzaak, niet lekker in je vel zitten
 • Onbegrepen buikklachten, o.a. prikkelbare darmsyndroom
 • Persoonlijke groei en zingeving

    Soms is een multidisciplinaire aanpak van uw klachten wenselijk en werk ik samen met andere zorgverleners.

    Somato Emotionele Release (SER) en het helen van trauma

    Binnen de therapie kan het puur lichamelijke werk worden aangevuld met Somato Emotional Release. Indien de lichamelijke blokkade een emotionele achtergrond heeft die nog niet is opgelost, is het mogelijk om hiermee “in gesprek te gaan”.

    Het ondersteunt en verbindt lichaam en geest (weer) en helpt een andere kijk op jezelf en je klachten te krijgen.

    Tijdens een overweldigende ervaring (trauma) kan, doordat overleven belangrijker is, de natuurlijke impuls (vechten, vluchten) niet gevolgd worden. Het lichaam bevriest en kapselt deze intense energieen zo efficient mogelijk in (“energiecyste”). Lichaam en geest zijn op dat moment van elkaar afgesneden. Je kan er niet zo maar bij komen en het kost het lichaam energie om het zo te houden. Aanpassingspatronen kunnen inefficient worden. Op den duur zal dit klachten van allerlei aard geven.

    In de behandeling volg en ondersteun ik je lichaam in zijn bewegingen om die positie te zoeken waarin het zo dicht mogelijk bij de ingekapselde blokkade/energie kan komen. Deze inkapseling is dmv een liefdevol contact toegankelijk op het moment dat jij eraan toe bent. Ik begeleid je verbaal en non-verbaal in het proces van vertraging, contact en integratie, waarbij ik samen met jou nauwlettend voel welke afstand nodig is om het niet te laten overweldigen. De lichaamssensaties en gevoelens die toen niet ervaren konden worden, kunnen alsnog worden “afgemaakt” en bewust worden verwerkt. Soms helpt het om woorden geven aan dat wat nog geen woorden kon hebben, soms doen ze de ervaring juist tekort en is het alleen Zijn en het gevoel non-verbaal delen. Indien nodig laat ik je eerst een veilig, lichamelijk anker voelen om dit in kleine stapjes te doen. Zo heb je het gevoel deze ontlading zelf in de hand te hebben .

    Zo kan je veilig het onbewuste bewust beleven en je bewust worden wat je niet meer dient en je mag loslaten. Of kan helder worden dat de spanning nog een belangrijke functie heeft, waardoor wellicht meer aanvaarding en liefde/respect voor je vasthouden/controle. Er ontstaat een bewuste keuze en hiermee richting/focus/kracht.

    Hernieuwde ruimte voor je aanwezigheid en potentieel