Craniosacraaltherapie

Wat is craniosacraaltherapie?

CST is een zeer zachte manuele behandelmethode, gericht op de ontspanning van het bindweefsel. Door voornamelijk te werken aan de schedel en aangezicht (cranium), de ruggenwervels, het heiligbeen (sacrum) ofwel het zenuwstelsel, kan diep doorgedrongen worden in het lichaam – fysiek, mentaal, emotioneel, energetisch.
Bindweefsel zit overal en verbindt alles met elkaar. Dankzij de elasticiteit van het bindweefsel en zijn mogelijkheden kunnen we bewegen en leven. Door lichamelijke en/of psychische problemen kan de elasticiteit van het bindweefsel verminderen. Verstoring in de beweeglijkheid kan zo diverse klachten geven op allerlei plaatsen in het lichaam. En het kan deze klachten ook in stand houden.

Vaak zijn maar een paar behandelingen nodig om het zelf herstellend vermogen weer op gang te brengen.

Wat doe ik?

Ik spoor met CST die ( de of die?) verstoringen in het bindweefsel op, die spanning geven in het bindweefsel, die de oorspronkelijke elasticiteit verhinderen. Met zachte aanraking en subtiele bewegingen reik ik je de verbinding weer aan en begeleid je in het ontspannen. Verzachting door erkenning van wat er is. Hiermee komen vaak vanzelf de inzichten boven die nodig zijn voor een nieuwe balans.

Wat brengt het jou?

Naast meer vitaliteit, versterking van het immuunsysteem en een diepe ontspanning/rust geeft CST verlichting en verheldering bij lichamelijke en/of emotionele pijn.

Gun jezelf de ruimte, heel je potentieel

CST en het bindweefsel (fascie)

Bindweefsel zit overal en is veelzijdig: het omvat onze schedel, hersenen, ruggenmerg, alle organen, spieren, botten en zenuwen. Het houdt ons bijeen (huid), geeft ons stevigheid, bescherming en souplesse. Dankzij de elasticiteit in het bindweefsel geeft het ook mee. Zo kunnen we bewegen en leven. Het bindweefsel kan meegeven en voor je vasthouden als er een noodzaak voor is.
Alle bindweefselstructuren zijn met elkaar verbonden en vormen een samenwerkend geheel. Een functie van dit bindweefselnetwerk is het uitwisselen van informatie hiertussen. Je kunt het zien als een “organisch internet”. Een goede verbinding is belangrijk voor het optimaal functioneren van de mens (lichaam, geest, ziel).

Hierin werkt CST.
Denk aan een verzwikking, waardoor je anders gaat lopen om pijn te vermijden. Het is even nodig. Op den duur verandert het bindweefsel van vorm. Als je het mank lopen niet corrigeert, komt de oorspronkelijke vorm in het vergeethoekje van de hersenen. Het wordt vastgehouden zonder dat je het nog bewust ervaart. Zo gaat het ook op mentaal- en op emotioneel nivo. Als een trauma te groot is om beleefd te worden, parkeert het lichaam dit gevoel, emotie of deze ervaring onbewust voor je.
Door ontspanning van het bindweefsel kun je weer verbinding krijgen met de oorspronkelijke vorm, met het vergeethoekje in je hersenen en wat het je te vertellen heeft. Zo komen er voor jou bewuste keuzemogelijkheden. of: Zo ontstaat ruimte om te kiezen, om zelf betekenis te geven.
De fascie blijft fascineren!

Het craniosacraal systeem en het craniosacrale ritme

Het craniosacraal systeem bestaat uit de hersenen, het ruggenmerg, met hierom heen de vliezen en hiertussen het hersenvocht .
Het vocht beweegt zich in een ritme, als eb en vloed, en noemen we het craniosacrale ritme (CSR). Via bindweefsel wordt dit subtiele, trage ritme doorgegeven en is overal op het lichaam door geoefende handen voelbaar.

Aanhoudende stress, fysiek letsel en (emotioneel) trauma geven een verharding in het bindweefsel en verstoren zo dit natuurlijke ritme, “het verkeer stagneert” .

Met mijn handen (en hart) luister ik naar dit ritme van je voeten tot je kruin en laat je de “opstoppingen” hierin voelen.
Vaak ontspant je lichaam door deze aandacht vanzelf. Het geeft als het ware “groen licht” en dat is meteen voelbaar. Zo niet dan zal ik samen met jou met zachte technieken blokkades faciliteren.
Een vrij bewegend CranioSacraal Systeem zorgt voor vitaliteit en stimuleert samenwerking tussen de verschillende systemen in het lichaam.

Het zelf helend vermogen van het lichaam

Je lijf is slimmer dan je denkt: het is in staat om zichzelf te helen. Dit zie je bijvoorbeeld bij het herstel van een wondje. Dit natuurlijke proces kan verstoord zijn door een verminderde veerkracht van het lichaam na lichamelijke en/of emotionele trauma’s, na een operatie, bij ziekte, stress of verkeerde levenswijze of voeding.

Omdat het lichaam veel kan compenseren zal een verstoring in het algemeen niet onmiddellijk leiden tot een klacht. Dat gebeurt pas als de compensatiemogelijkheden van het lichaam (of: lichaam en geest?) op zijn.
Met CST behandel ik de verstoring in het bindweefsel, zodat er weer ruimte kan komen om ”lekker in je vel te zitten”. Zo worden voorwaarden voor herstel geschept.

CST als motor voor je zelf helend vermogen